KUN NORMAALI VARTALO EI KELPAA

Tämä on asia jota oon miettinyt jo pitkään. Normaali vartalo. Somessa sellaisia näkee vain harvoin, ellei sitten normaali vartalo ole nykyää rasvaton ja treenattu… Ihannevartalo ja normaali vartalo menee tässä myllerryksessä helposti sekaisin.

Musta on aika surullista, että somesta meille tulee niin paljon paineita näyttää tietyltä. Normaalivartaloiset kokevat olevansa lihavia, aina halutaan vain tiukempi ja tiukempi kroppa. Syömishäiriöt ovat yleistyneet, ja luultavasti sosiaalinen media on todella iso syypää tähän. Somessa kilpaillaan siitä, kenen kroppa on rasvattomin, kenellä on isoimmat lihakset ja kuka herkuttelee vähiten. Jopa liikunta-alan ammattilaiset myyvät itseään ulkonäöllään.
Mun mielipide on se, että liikunta-alan ammattilaisten ja someaktiivien täytyis näyttää mallia muille. Totta kai tiedän, että mielikuvat myyvät. Mutta meillä jokaisella on vastuu, ja se vastuu on valtava. Ja älkää nyt kukaan tulko sanomaan, että vastuu on katsojalla, kun ei se vaan toimi. Ei 14-vuotias välttämättä tajua mikä on normaalia ja mikä ei. Ja on mulle muutama keski-ikäistynytkin myöntänyt, ettei heidän ikäluokkansa osaa välttämättä katsoa kuvia kovin kriittisesti, sillä photoshopit sun muut kuvankäsittelyohjelmat ovat asioita, joiden kanssa he eivät ole tottuneet pienestä asti elämään. Ja kyllä ne kuvat syöpyvät varmasti myös monen muun mieleen vaikka kuinka tiedostaisi, että kuvaa on voitu muokata ja ihminen ei todellakaan näytä samalta ”normaaleissa asennoissa”. Ja kun seuraavan kerran katsoo omaa peilikuvaansa, niin ei sitä välttämättä kovin ilolla katso. Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, tämä pätee myös someen. Kuvat viestivät, että hei sinä normaalivartaloinen, ei ole siistiä olla normaali vaan täytyy pystyä parempaan. Kuvien viesti on älyttömän paljon voimakkaampi kuin tekstin, niin hyvässä kuin pahassakin.

Toki on inhimillistä haluta saavuttaa täydellinen vartalo, saahan tällaiset ihmiset ihailua osakseen. Mutta onko instakuvassa keikistelevä, sinun silmääsi täydellisen vartalon omaava henkilö onnellinen? Tai olisitko sinä onnellinen jos sun vartalo näyttäisi samalta, ottaen huomioon mitä kaikkea se vaatii. Entä onko kuvassa oleva henkilö todellisuudessa edes itse tyytyväinen kuntoonsa? Luulen, että aina meiltä löytyy jotain mitä olisi kiva parantaa. Sitä suuremmalla syyllä kannattaa välillä pysähtyä miettimään, mitä elämältään todella haluaa. Haluatko voivotella mummoksi asti vatsamakkaraa, vai eläisitkö elämääsi mieluummin täysillä ja nauttien?

Vartalossa saa näkyä elämä. Arvet kertovat kokemuksista, kenties olet kantanut sisälläsi lasta (tai kaatunut skeittilaudalla niinkuin minä :D). Selluliitti muistuttaa makeista hetkistä, rypyt kertovat eletystä elämästä, naururypyt onnellisesta elämästä 🙂 Miksi niitä täytyisi jotenkin peitellä? Onko katseet kääntävä vartalo sen arvoinen, että sen puolesta on uhrattava kaikki muu? Ei kuntoliikkujan tarvitse näyttää ammattiurheilijalta. 

Miksi emme siis yhdessä lähde viemään kulttuuria terveellisempään suuntaan? Mun mielestä nykyinen touhu on kaikkea muuta kuin terveellistä, sairasta suoraan sanottuna. Mun mielestä terveellisyys on sitä, kun tuntuu, että on pääasiassa ihan onnellinen. Kun oma keho toimii, ja siellä on hyvä olla. Kun terveellinen elämäntapa ei vaadi suuria uhrauksia ja voit hyvällä omalla tunnolla myös herkutella kun siltä tuntuu. Kun liikunta antaa energiaa ja hyvää oloa eikä ole pelkkää suorittamista. Hyvinvointi on kaunista, enkä tarkoita hyvinvoinnilla pelkkää fyysistä hyvinvointia. Itsevarma, positiivinen ja ystävällinen ihminen on kaunis, oli vyötäröllä sitten makkara tai kaksi.
Tiedättekö sen, kun näette kauniin ihmisen (esim. somessa), mutta kun tapaatte tämän livenä, tyyppi onkin tympeä ja ylimielinen. Tässä vaiheessa mua alkaa ainakin vaan ärsyttämään koko tyypin naama enkä todellakaan enää miellä häntä kauniiksi. Se olemus vaan vaikuttaa niin paljon! 

Nautitaan elämästä, liikutaan itselle mieluisalla tavalla ja syödään 80% ajasta terveellisesti, normaalia kotiruokaa. Yritetään olla suorittamatta liikaa ja hyväksytään oma vartalo sellaisena kuin se on, kohdellaan sitä kunnioittavasti. Toki tähän samaan hengenvetoon on sanottava, että jos sulla on ylipainoa, niin toki silloin saa ja kannattaakin laihduttaa. Mutta tee sekin oma hyvinvointi edellä omaa kehoa kunnioittaen, oman terveytesi takia. Keskitytään ulkonäön sijaan terveellisiin elämäntapoihin ja omaan asenteeseen sekä olemukseen, siihen miten kohdellaan muita ihmisiä. ♥

~ Amanda