MAKSIMOI KEHITTYMINEN OSA 1/3: TREENI

*Yhteistyössä CrossFit Tuusula

Oon välillä pysähtynyt miettimään omaa kehittymistä CrossFitissa, ja siksi päätin tehdä aiheesta kokonaisen postaussarjan. Välillä tuntuu ettei oikein muista mitä kaikkea se oma kehittyminen vaatii. Kehittymisen kolme peruspilaria ovat treeni, ruoka ja lepo, jotka ovat kaikki yhtä tärkeitä. Jos yhden ottaa pois, koko homma romahtaa. Kehitys perustuu pitkälti palautumiseen, joka myös rakentuu noista kolmesta palikasta, ja siksi se kulkeekin koko postussarjan rinnalla. Mutta mitä tarkemmin täytyy ottaa huomioon noiden kolmen osa-alueen kohdalla? Mitä siellä treeneissa pitää tehdä tai mitä lautaselta olis hyvä löytyä? 

_mg_8349

TREENI

Ensimmäinen osa käsittelee itse treeniä; mitä treenatessa täytyy ottaa huomioon maksimoidakseen kehityksen? Meillä on liikunnan suhteen erilaisia tavoitteita, toiset haluavat ”vain” voida hyvin, mikä on ehkä kaikkein paras tavoite ikinä. Tänään pohdintaan kuitenkin niitä tavoitteita, joiden eteen täytyy tehdä muutakin kuin vain astua salin ovista sisään. Noita tavoitteita voi olla suuremmat lihakset, isommat treenipainot, uusien liikkeiden oppiminen, parempi liikkuvuus tai kovempi kestävyyskunto näin muutamia mainitakseni.

_mg_8253

Aseta tavoitteet

Kaikki lähtee suunnitelmasta. Jos tavoitteenasi on saada kyykyssä 100kg ylös, mieti ja ota selvää millaista treeniä se vaatii? Kuinka usein? Minkä pituisia sarjoja? Millaiset painot? Millaiset oheisliikkeet purevat kyykkyyn? Ei siis riitä, että päätät kyykätä kolmesti viikossa. Se on hyvä runko, mutta vaatii vielä lihaa luiden ympärille! 

Tee aina parhaasi

Kun suunnitelma on tehty, sitä täytyy vielä noudattaa. Et voi mennä salille vain silloin kuin huvittaa. Tavoitteiden eteen on nähtävä vaivaa ja kehittyäkseen treenissä on välillä uskallettava mennä myös omalle epämukavuusalueelle.
Kun menet treenaamaan, pysy suunnitelmassasi ja tee täysillä jos se kuuluu suunnitelmaan. Jos taas tarkoituksenasi on tehdä pklenkki matalilla sykkeillä, älä lähde juoksemaan veren maku suussa, sillä silloin kehitetään jo jotain muuta kuin peruskestävyyttä. Maltti on valttia ja silloin kun on aika mennä kovaa, niin antaa mennä vaan! Urheilu vaatii paljon myös päältä. Kun homma tuntuu pahalta ja ollaan poissa omalta mukavuusalueelta, täytyy vaan osata sivuuttaa kaikki negatiiviset tuntemukset ja ajatukset.
Toki aina ei treeni kulje ja se kuuluu asiaan, mutta treeni tehdään silti mahdollisimman hyvin senhetkiseen kuntotasoon nähden. Treenejä ei voi jättää väliin vain koska ei huvita. Toki kehoa on osattava myös kuunnella ja tunnistaa oikea väsymys laiskotuksesta, mutta mennään tähän aiheeseen tarkemmin postaussarjan lepoa käsittelevässä artikkelissa.

_mg_8266

Muista nousujohteisuus

Hinkkaat samaa lenkkiä samalla vauhdilla viikosta ja kuukaudesta toiseen ja ihmettelet, miksei kunto nouse? Treenin vaativuustasoa täytyy jatkuvasti nostaa, ja mitä parempi kunto, sitä enemmän saa nähdä vaivaa, jotta se paranisi entisestään. Se tarkoittaa enemmän ja raskaampia treenejä tai ainakin huolellisemmin suunniteltuja niin, että tekee sellaisia asioita mitkä kehittää juuri sen hetkistä kuntotasoa. Aloittelijan kestävyyskunto kehittyy jo lisäämällä hyötyliikuntaa, mutta maratoonarin kunto huononisi jos tämä tyytyisi pelkkään hyötyliikuntaan. Kyykkypainojakin täytyy pikkuhiljaa nostaa, aina ei voi tehdä samanpituista sarjaa samoilla painoilla.
Kroppaa täytyy myös säikytellä välillä eli vaihdella treeniohjelmaa, sillä se tottuu nopeasti treeniin.

Treenaa monipuolisesti

Eli muista myös oheistreenit! Esim. CrossFitissa täytyy pystyä tekemään kovia metconeita korkealla sykkeellä, mutta tämä ei onnistu (ainakaan kovin hyvin), jos peruskunto on huono. Myös ylikunto ja rasitusvammat lisääntyy jos peruskuntoa ei pidä yllä, sillä kevyt peruskuntoharjoittelu edistää palautumista. Tai jos liikkuvuus on rautakangen luokkaa (kuten mulla), jotkin liikkeet on mahdottomia tehdä puhtaasti. Hyvänä esimerkkinä pystypunnerrus, selkä menee väkisinkin notkolle kompensoidakseen hartioiden huonoa liikkuvuutta. Lisäksi huono liikkuvuus altistaa loukkaantumisille ja muille vaivoille, jotka ovatkin liian pitkien taukojen takia omiaan tyssäämään kehityksen! 

~ Amanda

amandasilver

Yksi vastaus artikkeliin “MAKSIMOI KEHITTYMINEN OSA 1/3: TREENI”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta