MIKSI LIIKUN?

Välillä on kiva pysähtyä miettimään asioita, jotka itseä motivoivat esimerkiksi liikkumaan. Miksi käytän tunteja viikossa hikoillen? Mikä minua vetää lenkkipoluille tai CrossFit -treeneihin? Miksi teen liikunnassa myös asioita, joista en pidä tai mitkä eivät ole helppoja? Vaikka liikunta ja hyvinvointi onkin mulle intohimo, tulee niitäkin päiviä vastaan, kun itseään joutuu tietoisesti motivoimaan.

dsc_0359-2 dsc_0361-2

Tässä tulee mun motivaattorit sekalaisessa järjestyksessä. 

1. Halu kehittyä
Oon niin onnellinen, että oon löytänyt lajin, johon voi panostaa just niin paljon kuin haluaa. On ihanaa huomata kehitystä ja myös löytää niitä omia heikkouksia joita voi alkaa viemään eteenpäin. Myös muut treenit mietin pitkälle CrossFitia tukeviksi; niin pktreenit kuin liikkuvuusharjoittelukin tukevat lajia. Kun laiskottaa, täytyy tiedostaa, ettei kehitystä tule ilman treeniä. Tämä on iso syy mm. sille, miten saan itseni lenkille tai salille, vaikka treeneissä olisikin luvassa jotain, josta oon jopa kauhuissani jo etukäteen.

2. Treenikaverit
Ennen CrossFitin aloittamista en edes älynnyt kuinka suuri merkitys treenikavereilla mulle joskus tulisi olemaan. Tunnelma salilla on tsemppaava, ja on hauskaa höpötellä treenijutuista muiden saman kiinnostuksen kohteen omaavien kanssa.
Lenkillä tosin tykkään käydä myös yksin omien ajatusten kanssa.

3. Hyvä fiilis
No mikään uusi juttuhan se ei ole, että treenaamisesta tulee hyvä fiilis. CrossFitissa huippufiilis tulee siitä, jos pääsee ylittämään itsensä. Lenkkeily (etenkin yksin) ja jooga taas saa stressaantuneen kropan ja mielen rentoutumaan ja metsässä kuljeskelu helpottaa ahdistusta.
Tosin kaikesta liikunnasta mullakaan ei tule läheskään aina hyvä fiilis, esimerkkinä monet pallopelit. En vaan saa itseäni pitämään niistä. Ehkä jos väkisin pelaisin ja kehittyisin, niin voisin onnistumisten kautta oppia edes jollain tasolla pitämään pelailusta. Mutta jokainen löytäkööt itse ne lajit, joista pitää ja joista tulee myös henkisesti hyvä olo. Kaikesta ei tarvitse tykätä eikä kaikessa tarvitse olla hyvä 🙂 Siksi kannattaa valita ne lajit, joista tulee aidosti hyvä olo. Itseä ei tarvitse väkisin raahata futistreeneihin, jos tietää, ettei se ole oma juttu. Ei se motivaatio säily kovin kauaa, jos treenit on joka kerta yhtä painajaista. Tai edes silloin, jos vaan välillä on ihan kivaa.  

4. Terveys
Vaikkei nuorena vielä kovinkaan paljoa tule stressattua oman terveyden suhteen, niin kyllä se terveyskin motivoi. Opin koulussa koko ajan lisää liikunnan vaikutuksista terveyteen, ja kyllähän liikunnasta on niin paljon terveydellistä hyötyä, ettei sitä voi olla noteeraamatta. Ihan samoin ne passiivisuuden haitat koskee meitä nuoria siinä missä vähän vanhempiakin.
Etenkin kestävyysharjoitteluun motivoin itseäni terveyshyötyjä miettimällä, sillä en koe tuota osa-aluetta mitenkään mun lemppariksi. Sillä on kuitenkin niin lukemattomia hyötyjä, että saan hilattua niiden voimin itseni myös lenkkeilemään. 

5. Ammatinvalinta sekä blogi
Opiskelen liikuntaneuvojaksi, Personal Traineriksi sekä bloggaan, ja haluan elää miten opetan. Uskoisitko itse liikunta-alan ammattilaista, jolla on 50kg ylipainoa? Entä ohjaajaa, joka saapuu paikalle nuuska huulessa? Mun mielestä liikunta-alan ammattilaisesta täytyy edes jotenkin näkyä intohimo liikuntaa kohtaan. Ei tarvitse olla rasvattomassa kunnossa tai syödä pelkkiä superfoodeja, mutta aito kiinnostus hyvinvointia kohtaan täytyy olla ja näkyä olemuksessa.
Opin myös paljon lisää tekemällä itse, ja kaikesta opista tulee olemaan hyötyä työelämässä.

6. Ulkonäkö
Ennen treenasin pitkälle ulkonäön vuoksi, se oli ajoittain jopa suurin motivaattorini. Tällä hetkellä, kun suurin motivaatio tulee jostain muualta kuin ulkonäöstä, on ulkonäkökin muokkaantunut enemmän omaa silmää miellyttäväksi kuin aikoina, jolloin treenasin muokatakseni vartaloani. Toki olen oppinut hyväksymään itseni paremmin, joka osaltaan vaikuttaa siihen, mitä peilistä näen. Nuo positiiviset muutokset ulkonäössä eivät todellakaan haittaa, joten siksi en voi myöskään väittää, etteikö ulkonäkökin olisi oiva motivaattori.
Luulen kuitenkin, että selitys sille, miksi ulkonäölliset muutokset alkoivat paremmin näkyä vasta kun lopetin liiallisen ulkonäön vahtaamisen, on yksinkertainen. Olen löytänyt asioita, jotka motivoivat mua paremmin kuin ulkonäkö. Sellaisia juttuja, joiden avulla eksyn salille useammin, teen treenit paremmin ja treenaaminen on säännöllisempää. Siksi se näkyy myös ulkonäössä.

Mikä sua motivoi?

~ Amanda

amandasilver

2 vastausta artikkeliin “MIKSI LIIKUN?”

    • Hahah oikeesti aika hyvä pointti! 😀 Ja ylipäätään saa syyä oikeesti aika huolettomasti (=paljon)! Miten mä nyt ton unohin… 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta