VIRTUAALILAPSUUS

DSC_0193 (2)

Somen olemassaolo tekee mut toisinaan niin surulliseksi. Lähinnä lasten kohdalla käy sääliksi niitä pieniä, jotka elävät koko lapsuutensa virtuaalimaailmassa. Sen sijaan, että he leikkivät ja juoksevat ulkona, huolestuttavan usea lapsi linnottautuu omaan huoneeseensa pelaamaan. Tulevatko he ikinä muistamaan lapsuudestaan mitään? Tulevatko he koskaan ymmärtämään, mitä ovat menettäneet?

Sen lisäksi, että lapsuus jää kokematta tuon sitkeässä olevan riippuvuuden vuoksi, tuolla ylettömällä dataamisella on paljon muitakin negatiivisia vaikutuksia. Erityisesti monista yläasteikäisistä alkaa huomaamaan kaikki negatiivisiet vaikutukset. Yhä useammalla ryhti on huono ja niskaa kivistää, ylipainoa on jo alkanut kertymään ja portaiden kipuaminen hengästyttää. Luovuus haihtuu savuna ilmaan ja sosiaaliset taidot sekä koulumenestys kärsivät. 

Vanhemmilla on ihan älyttömän suuri rooli lasten ruutukäyttäytymiseen. Se tässä vaan mättää, että moni aikuinen on itse ihan yhtä riippuvainen, eikä välttämättä osaa kiinnittää huomiota tähän ongelmaan. Toiseksi lapset oppivat esimerkin kautta, ja jos aikuinen on 24/7 puhelin naaman edessä, on varmasti hankalaa saada lastakaan vähentämään ruudun käyttöä.
Lisähaasteensa tuon riippuvuuden taltuttamiseen tuo mielikuvituksen puute. Lapset eivät yksinkertaisesti keksi enää muuta tekemistä. Kaikki muu tuntuu tylsältä jännän pelin jälkeen. Oon myös monta kertaa kuullut kymmenvuotiaan pikkuveljeni suusta lausahduksen ”ei kukaan voi olla kun kaikki pelaa”. Mun sisällä kiehuu joka kerta kun kuulen ton lauseen. Ei varmasti yhtään helpota keksiä tekemistä jos kaikki täytyy tehdä yksin. Helpompi vaan olla sillä puhelimella. 

Mä nään usein lapsia, jotka kävelevät koulusta kotiin puhelin naamalla. Kuulen paljon itkupotkuraivareita, kun näytölle lävähtää teksti ”GAME OVER”. Huomaan liian usein lasten ja nuorten porukoita, joissa jokainen istuu hiljaa omaa puhelintaan tuijottaen. Nään joka paikassa tätä huolestuttavaa riippuvuutta. Ja tää kaikki on niin huolestuttavaa. 

Enkä todellakaan oo itse tän asian suhteen yhtään parempi. 

~ Amanda

amandasilver

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta