Kantapää temppuilee – plantaarifaskiitti?

En olis uskonut, että mun ennen upeesti toimiva kroppa alkais temppuileen näin pahasti loukkaantumisen jälkeen. Mä oon puhunut välillä täällä mun huonossa kunnossa olevasta kantapäästä. Pohkeen veynytys ei onnistu, juoksu ei onnistu, liika kävelykin on huono juttu. Oon nyt kevään mittaan käynyt muutaman kerran osteopaatilla hoitamassa kantapäätä ja muita jumeja. Kantapää on vaivannut mua siis varmaan lähemmäs puoli vuotta, luultavasti se on rasittunut 4 kuukauden kepeillä pomppimisesta. Tai no oikeestaan loppuvaiheessa pompin aika paljon myös ilman keppejä, yhdellä jalalla. Ei hyvä.

PicMonkey Collage9

 

Mutta nyt, nyt se on vihdoin näyttänyt paranemisen merkkejä. Pitkään aikaan se ei ole ollut pahemmin kipeä, vaikka oon rasittanut sitä vähän enemmän. Oon juossut pieniä määriä, pomppinut jne, eikä jalka ole ottanut takapakkia. Koko ajan mennään eteenpäin, mutta aion nyt silti ottaa vielä iisisti ja lisätä rasitusta vähitellen. Toissaviikolla kyllä erehdyin joogaamaan, joka ei ollut hyvä juttu. Kantapää palautui siitä kuitenkin normaalia nopeampaa, muutamassa päivässä. Jee!

Mä luulen, etten olis ilman osteopaattihoitoja päässyt näin hyviin tuloksiin näin nopeasti. Oon nimittäin aiemminkin saanut kantapään pelkällä levolla aika hyvään kuosiin, mutta se on myös ärtynyt todella helposti uudestaan ja palautuminen on ollut superhidasta; yksi kahden kilometrin juoksulenkki ja seuraavat kaksi kuukautta täyttä kuraa. Osteopaatilla kantapään aineenvaihduntaa saatiin vilkastettua ja kireää pohjeluuta hoidettua. Luultavasti tässä on plantaarifaskiitti (pakko tarkistaa kirjoitinko oikein :D), ainakin oireet täsmäis aika ”kivasti”. Tosin (yleisin) kipeä kohta plantaarifaskiitissa taitaa on kantapään alla, mutta mulla se on ennemminkin tossa sivussa. En sit tiedä.
Mutta todella sitkeä vaiva, lepoo ja lepoo vaan. Tai siis lepoa ainakin pohkeen venyttelystä ja juoksusta… Juoksuhinku hipoo kyllä taivaita (okei ehkä vähän liiottelua, mutta joka tapauksessa tekis mieli juosta), kun säät hellii noin kivasti. Mutta ei auta, onneksi sentään jotain voi tehdä. Ja kyllähän liike on lääke tässäkin asiassa. Crossfit tekee ihan mahdottoman hyvää! Ton joogan takia ennen treenejä kantapää saattoi olla aika herkillä, mutta treenejen jälkeen ei tuntunut enää missään. Muutamat treenit ja nyt ennen treenejäkin tuntuu hyvältä.

Toimiva kroppa on aika tärkeä juttu, sitä kannattaa arvostaa! 🙂

~ Amanda

amandasilver

4 vastausta artikkeliin “Kantapää temppuilee – plantaarifaskiitti?”

 1. Jos kyseessä on tosiaan plantaarifaskiitti, niin se o viheliäinen vaiva. Pohkeen venytykset on erityisen suositeltavia ja lisäksi kannattaa selvittää vaivan alkuperäinen syy, miksi kantakalvo tulehtuu? Kun tietää syyn, esim. Onko jaloissasi virheasento tms. Niin kannattaa hoitaa myös syy kuntoon eikä ainoastaan oiretta 🙂

 2. Niin kyllä näyttäis olevan… Tää on ollut mulla tosiaan jo monta kuukautta, saas nähdä meniskö nyt kokonaan pois. Veikkaan syyksi sitä, että pompin tosiaan tän jalan varassa muutaman kuukauden, josta se on voinut rasittua ja kävelyyn on voinut tulla virheasentoja. Lisäksi mulla on todella korkea jalkaholvi, joka saattaa myös olla syynä tähän.
  Tää on sinänsä outo, että kantapään venyttely ei tule kuuloonkaan. Jos erehdyn venyttelemään, tää ärtyy paljon pahemmaksi.

 3. I so feel you!

  Mulla kolmannen raskauden myötä palasi taas tämä sama viheliäinen vaiva. Toki jalkaholvi on kohta varmaan hävinnyt kokonaan, eli muutoksia kropassa koko ajan. Ihan järkyttävä kipu joka päivä, jota hoidan särkylääkkeellä ja puudutan kylmällä.

  Sanovat, että korkkareilla käveleminen auttais tähän vaivaan. Ja työterveyslääkäri myös kertoi, että kantapäätä voi teipata aktiivisempaan venytykseen.
  Iiris
  http://aitikuosiin.blogspot.com

  • Voi ei 🙁 Mulla tää on ihan ihmeellinen, kun en vaan voi venytellä. Se on ihan pahinta mitä voin tehdä ja saa mut myös epäilemään, onko kyseessä kuitenkaan plantaarifaskiitti vai joku muu vaiva.
   Mä muuten kuulin positiivista palautetta jäsenkorjaajalla käynnistä, mun On Ramp -ryhmäläisellä oli kadonnut puol vuotta vaivannut plantaarifaskiitti heti yhden hoitokerran jälkeen. Kaksi vuotta oli mennyt ilman ongelmaa, ja heti kun jalka alkoi varoitella uudestaan niin eikun takaisin jäsenkorjaajalle ja kaikki taas hyvin. Ajattelin itse kokeilla tuota jos tää ei nyt parannu (mielellään suht nopesti) kunnolla. Alkaa jo huumori loppua…
   Tsemppiämyös sulle! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta