5 vinkkiä parempaan kuntoon

Mä oon harrastanut kestävyyskuntoa kohottavaa liikuntaa aika vähän loukkaantumisen jälkeen. Kun sain kepit pois, alotin rauhallisilla 1-2km kävelylenkeillä. Sen jälkeen tuli aika pitkä tauko erinäisistä syistä. Joululomalla kävin pitkästä aikaa lenkillä uudelleen, muutama kerta tuli käveltyä n. 45min lenkkejä.
Yhdellä 10 minuutin juoksulenkilläkin kävin (eka juoksulenkki siis puoleen vuoteen) ja se oli ehkä tuskasin lenkki ikinä. Mun sisko tuli tolla lenkillä vastaan ja naureskeli vaan että aa se olit sä, katoinki että ei turhan hyvin kulje toi juoksu 😀 Juu ei oikeen kulkenut, jalkojen lihakset ei oo yhtään tottunut juoksuun! Vaikka painot nousee ihan hyvin ottaen huomioon ton pitkän tauon, niin hölkkäily sai kyllä nää koivet hapottamaan. Mutta juoksu ja sali onkin ihan eri asia. Hassua vaan huomata, että vaikka lihaksissa on voimaa, niin sitä kestävyyttä ei välttämättä ole! Mutta paremaan päin ollaan menossa ja nyt on jalatkin siinä kunnossa että kestävät lenkkeilyä vähän paremmin. Onhan siitä kuitenkin jo (vai vasta?) 2kk kun sain kepit pois.
Nyt olisi siis tarkoituksena kohottaa kuntoa. Nimenomaan tota kestävyyttä. Jos vaikka puolimaratoninkin ottais uudeksi tavoitteeksi, mutta vielä en tiedä miten jalka kestää.

idrunning

Tässä muutama kunnonkohotusvinkki!

  • Pitkät, matalatehoiset aerobiset parantavat kestävyyttä. Hyvä mittari tarpeeksi matalaan tehoon on se, että täytyy pystyä puhumaan puuskuttamatta.
  • Sopiva määrä kestävyysharjoittelua on 2-3 kertaa viikossa. Tee yksi vähän pidempi treeni (esim. 90min) ja muut lyhempiä (esim. 60min). Treenejä kannattaa toki pidentää vähitellen, varsinkin jos on aloittelija. Ei kannata heti lähteä rykimään yli tunnin lenkkejä.
  • Tehoa nostamalla kuntokin kohenee, juokse siis vähän pidempi lenkki ja/tai vähän kovempaa.
  • Kerran viikossa kannattaa tehdä vähän rankempia settejä, kuten intervalli- ja HIIT-treenejä.
  • Muista myös lihaskuntoharjoittelu! Esim. juoksu kulkee paremmin kun on vähän lihasta joilla juosta 😉 

~ Amanda

FitFashion

2 vastausta artikkeliin “5 vinkkiä parempaan kuntoon”

  1. Onpas tässä hyviä vinkkejä! Omalla kohdallani sekä kestävyyttä että motivaatiota parantaa monipuolisuus, jota voi toteuttaa vaikka välillä lajeja vaihdellen (aerobistakin voi tehdä vaikka juosten, pyörällä, uiden tai miksei pelatenkin), uusia lenkkipolkuja tallaten tai lenkkien tempoa/pituutta/vaiheita muuttaen, joista viimeisen mainitsitkin.

    Lenkkeily on jäänyt kyllä viime aikoina vähemmälle, kiitos kiireen, pitkän vatsaflunssan sairastamisen ja joulun takia (oi kootut tekosyyt!). Tämä juttu antoi taas vähän kimmoketta parantaa tapansa, kiitos 🙂

    • Kiitos kommentista! 🙂 joo mäki oon huomannut, että tarviin aika paljon vaihtelua tai kyllästyn. Varsinkin aerobisen suhteen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta